39,5851
-0.32%45,6681
-0.99%4.322,05
1,03%%
Milyonlarca çalışan yıllarca emek verdikten sonra emeklilikte karşılığını almak ister. Türkiye’de ekonomik kriz emeklilerin yaşam koşullarını zorlaştırırken, emeklilik sürecinde yapılan hatalar da ağır sonuçlar doğurabiliyor. Bazı durumlarda emeklilik hakları kayboluyor, bazen de alınan emekli maaşları faiziyle geri ödemek zorunda kalınıyor.
Ülkemizde emeklilik sistemi oldukça karmaşık olduğu için süreci dikkatli takip etmek gerekiyor. Kişinin ne zaman emekli olacağı, hangi statüde bulunduğu ve başvuruların zamanında yapılması önemli.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli olacakların dikkat etmesi gereken noktaları paylaştı.
Erdursun, “Emekli olacağınız tarihte tüm şartları tamamlamak yeterli değil, ayrıca emeklilik için başvuru yapmanız gerekir. Emeklilik başvurusu yaptığınız ayı takip eden aybaşından itibaren emekliliğiniz başlar. Emeklilik sürecinde işe başlama tarihi çok önemlidir” diye uyardı.
İlk sigorta başlangıç tarihinin emeklilik şartlarını belirlediğini belirten Erdursun, “Son ödenen 2520 gün hangi statüden emekli olacağınızı tayin eder” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2006 yılında tek çatı altında toplanmasına rağmen, emeklilikte 4/a (eski SSK), 4/b (eski Bağ-Kur) ve 4/c (eski Emekli Sandığı) ayrımı devam ediyor.
8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olanlar EYT kapsamına girerken, herkes bu haktan yararlanamıyor.
Erdursun konuyu şöyle açıkladı:
“8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olan ve SSK’da 5000-5975, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 günü tamamlayanlar EYT’den faydalanabilir. Ancak prim gün sayısı daha az olanlar SSK’dan 3600 gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından 5400 günle emekli olacaksa, onlar için EYT’nin önemi yoktur. EYT yasası öncesi istenen yaş şartında değişiklik yapılmamıştır.”
Erdursun, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında emekliliğin farklı olduğunu hatırlatarak, “Son 2520 güne dikkat etmeyenler, bu süreçte sorun yaşayabilir” dedi.
Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlara da uyarıda bulunan Erdursun, “EYT’li olup eksik gün sayısını 1 gün bile yurtdışı borçlanmasıyla tamamlayanlar, emeklilik başvurusunda bulunduğunda yurtdışında çalışmıyor, sosyal yardım veya işsizlik maaşı almıyor olmalıdır. Aksi halde bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek zorundalar. Bildirmezlerse geriye dönük emekli maaşlarını faiziyle geri ödemek zorunda kalırlar” dedi.
Yurtdışında bulunup 1 Ekim 2008’den sonra yasal hakkı olmadan isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler için Erdursun, “Emeklilik sırasında bu prim günleri silinebilir, ödenen son 10 yıl içindeki primler ise yasal faiz uygulanmadan iade edilir ve bu kişiler emekli olamayabilir” uyarısında bulundu.
Ortağı oldukları şirketlerde sigortalı olanların durumu hakkında da bilgi veren Erdursun, anonim şirket yönetim kurulu üyesi olmayanların sorun yaşamayacağını; yönetim kurulu üyesi olanlar ile limited şirkette sigortalı olup aynı zamanda ortak olanların kötü sürprizlerle karşılaşabileceğini söyledi.
“Emeklilik sürecinde hizmet dökümünü kontrol etmeyen, gün çakışması olan veya başkasının primlerinin kendisine yazıldığını fark etmeyenler kötü sürprizlerle karşılaşıyor. Emekli olmayı bekleyenlerin bu süreci dikkatle takip etmesi gerekiyor” diye ekledi.
GÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGÜNDEM
8 gün önceGÜNDEM
10 gün önceGÜNDEM
10 gün önceGÜNDEM
10 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.