yazı: İlyas Öztürk
Teknoloji dünyasında yaşanan birçok gelişme aynı zamanda beraberinde yeni iletişim modellerinin yanı sıra yeni yaşam biçimlerinin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Hızla gelişen teknoloji insanların yaşam tarzlarının da aynı hızla değişmesine neden olmaktadır.
İnternet teknolojisinin gelişmesinde en önemli adımları atan X kuşağından sonra ortaya çıkan Y kuşağı önceki kuşağın ortaya çıkarttığı iletişim teknolojilerini en fazla kullanan kuşaklardan biri olmuştur. Teknoloji Y kuşağının yaşam şeklini geliştirmiştir. Gençliğini ankesörlü telefonlar ile geçiren X kuşağının yanında Y kuşağı, elindeki cep telefonu ile daha kolay iletişim kurma şansını yakalamıştır.
Önceki kuşaklar gazetelerin ilk baskısından ilk haberleri edinirken, Y Kuşağı ellerindeki akıllı telefonlarla anında ve hızlı bir şekilde gündemden haberdar olmuştur. Web 2,0 teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ışığında internet teknolojisi ile daha iç içe bir hayat yaşayan Y kuşağı için teknoloji hayatlarının vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur.
Dünya çapında belirli zaman aralıklarında meydana gelen ekonomik ve sosyal hareketler kuşak olarak adlandırılmaktadır. İçinde bulunulan ortam değişimi nedeniyle hem karakter hem de yetişme tarzı açısından kuşaklar arasında farklılıklar bulunmaktadır. Biyolojik anlamda 20–25 yıllık zaman dilimlerini kapsadığı varsayılan kuşak terimi, günümüzde teknolojik yeniliklerin de etkisi ile uzun kabul edilmekte; ancak çocuk doğurma yaşının ileri yaşlara sarkmasının da etkisi ile kuşaklar günümüzde biyolojik değil, sosyolojik olarak değerlendirilmektedir.
Tarih boyunca kuşaklar arasında çatışmalar ortaya çıkmıştır. Yirminci yüzyılda hızlı toplumsal değişimler, kuşaklar arasındaki bu ayrılığı daha da belirginleştirmiş, eski değer yargılarının ve yaşam anlayışının değişmesini zorunlu kılmıştır. Eski kuşaklar yeniliklere ayak uydurmada sıkıntı çekerken, geleneklerine ve geçmişlerine sıkı bağlarla bağlı kalmışlardır. Yeni kuşaklar ise eski kuşaklara nazaran yeniliklere adapte olma ve gelişmeleri benimseme konusunda daha uyumlu bir tavır sergilemektedirler. Buradan çıkarılacak doğal sonuç da genç nesil ile yetişkinler arasındaki kuşak farkı ve bunun doğurmuş olduğu çatışma ortamıdır.
İstanbul’da Dinamo Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde yapılan kuşak araştırmalarına yorumlayan Evrim Kuran Y kuşağını “kitlesel olanı seven, komünitenin parçası olmak isteyen, saygıyı hak edene sunan, eş zamanlı olarak birkaç işi birden yapabilen ve teknolojiyi çok iyi kullanan” bir kuşak olarak adlandırmıştır. Teknolojik gelişmeleri anında takip etmeye çalışan Y kuşağı için teknoloji sürekli olarak güncellenen, yerine daha yeni ve iyisi konulan ve eskisi gözden çıkarılan cihazlar değil, hayatın farklı alanında farklı işlevlere hizmet eden birer iletişim imkânıdır.
Y Kuşağına uygulanan teknoloji kullanım alışkanlıklarını öğrenmek amacıyla yapılan anketlerde yer alan ifadelere verilen yanıtların katılım oranı incelendiğinde katılımcıların internette geçirdikleri sürenin, radyo dinlediği, televizyon izlediği ve gazete okuduğu süreden daha fazla olduğu görülmüştür. Bu bulgu internetin Y kuşağının günlük hayatında ne kadar büyük bir yeri olduğunu göstermektedir. Araştırma bulgularına göre katılımcılar, Facebook’u Twitter’a göre daha çok
kullanmaktadır. Ancak verilen yanıtlar birbirine çok yakındır. Araştırmaya katılanlar, cep telefonlarından her gün internete girdiğini belirtmiştir. Dolayısıyla her geçen gün hayatımızda daha çok yer kaplayan cep telefonu ve interneti birleştiren akıllı telefonlar Y kuşağının vazgeçilmez teknolojik iletişim aracı olmaktadır. Bulgulara göre katılımcılar cep telefonundan her gün birden fazla kez Twitter ve Facebook hesaplarına giriş yapmaktadır. Y kuşağı bireyleri araştırmada teknolojik gelişmeleri takip etmeye çalıştıklarını, bu gelişmelerin hayatını kolaylaştırdığını ve teknolojinin eğitimlerine katkısı olduğunu belirtmişlerdir.
Sonuç olarak görüyoruz ki Z kuşağı gibi teknoloji ile iç içe büyümemesine rağmen X kuşağının aksine Y kuşağı teknolojiye adapte olmayı sağlamıştır. Elbette bu adaptasyon Z kuşağının teknoloji ile beraber büyümesine katkı sağlamıştır diyebiliriz.
Y Kuşağı ve Teknoloji: Y Kuşağının İletişim Teknolojilerini Kullanım Alışkanlıkları, Yıl 2017, Cilt 5, Sayı 2
EKONOMİ
3 gün önceSPOR
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGÜNDEM
6 gün önceGÜNDEM
6 gün önceSPOR
7 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.