34,7999
0.27%36,8294
-0.07%2.942,59
0,29%%
Çalışma yaşamının kanayan yarası sendikal örgütlülüğün önündeki engeller. Ücretleri eriyen, çalışma koşulları giderek ağırlaşan emekçiler örgütlü şekilde haklarını koruyamıyor. Emekçilerin sendikalaşmasının önüne yasal ya da hukuk dışı yollarla bariyer çekiliyor. Ancak tahammül sınırları aşılmak üzere. Özellikle metal sektöründe tanık olduğumuz fabrika işgal eylemlerinden bir yenisine daha tanık oluyoruz. Bu kez Gebze’de faaliyet gösteren Smart Solar işyerinde.
Smart Solar fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen işçilerden öncü işçi Perşembe günü işten çıkarıldı. Bunun üzerine akşam vardiyası üretimi anında durdurarak işgal eylemi başlattı. Geceyi fabrikada geçiren işçilere sabah saatlerinde fabrikaya gelen diğer vardiyalar da katıldı. 3 vardiyadan yüzlerce işçi ise anında iş bırakarak kendilerini fabrikaya kapattı.
Smart fabrikasında işçiler düşük ücretlere, ağır çalışma koşullarına, baskıya, güvencesizliğe karşı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendi. Sendika 6 ay önce çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığı’na yetki tespiti başvurusunda bulundu. Bakanlık kısa sürede çoğunluk tespitini onaylayarak sendikaya yetkiyi verdi. Ancak işverenlerin Çalışma Bakanlığı’nın verdiği yetkiye itiraz etme hakkı bulunuyor. İşveren itiraz davasını açtı ve fabrikada işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı uygulamaya başladı.
Birleşik Metal-İş Sendikası yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İşveren, sendikanın bu yetkisine itiraz etti. Böylece yıllarca sürmesi muhtemel yargı süreciyle işyerinin sendikasızlığının devamını amaçladı. Davaların yıllarca süreceği, bu süre zarfında şirketin kâğıt üzerinde iflas gösterebileceği, üretimi başka yerlere taşıyabileceği söylenerek ‘Gelin bu işten vazgeçin’ çağrıları yapıldı. Hatta bir şirket yetkilisi işçilerin bulunduğu bir grupta ‘İktidara yakın patronlar yargıya çok kolay hükmeder’ deme cüretini bile gösterebildi. Kısacası Anayasal haklarını kullanarak sendikamıza üye olan Smart Solar işçileri, sendikalı çalışma taleplerinden vazgeçirilmeye çalışıldı. Şirket yönetiminin bu yöndeki çabalarından biri de bir üyemizin gerekçesiz biçimde işten çıkarması oldu.”
İşten çıkarılan işçinin öncü olduğu aktarılan açıklamada: “Sendikamızın örgütlenmesinde diğer arkadaşları gibi öncülük yapan üyemizin işten çıkarılması Smart Solar işçilerinin sendikalaşma hakkına karşı yapılan bir saldırıdır. Üyelerimiz bu saldırıya demokratik tepkilerini göstererek dün geceden bu yana tüm vardiyalarda fabrikayı terk etmemişlerdir” dendi.
METAL İRADE
Talepler ise şöyle sıralandı: “Smart Solar’da sendikalaşma üzerindeki tüm baskılar kaldırılmalıdır. İşten atılan üyemiz derhal işbaşı yapmalıdır. Sendikamız ile işverenlik arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamalıdır.”
İşçilerin önceki gece kendilerini fabrikaya kapatması üzerine Smart Solar’ın önüne diğer fabrikalardan birçok işçi gelerek dayanışma gösterdi. İçerideki direnişe destek için sloganlar atıldı. Sık sık “Direnen işçiler yenilmezler”, “Patronların kölesi olmayacağız”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne direnişten zafere” ve “İşgal, grev, direniş” sloganları atıldı. Asen Metal fabrikası işçileri de kalabalık şekilde Smart Solar’ın önüne geldi.
Smart işçileri ise içeride sloganlar, alkışlar ve ıslıklarla eylemlerini sürdürdü. Fabrika dışından içeriye arkadaşlarına destek veren bir işçi şöyle konuştu: “Herkes çok motive. Yapılan haksızlıklara karşı direncimizi koruyoruz. Çok sayıda çevik kuvvet polisi var ancak biz korkmuyoruz.”
Fabrika içerisinde işgalde bulunan bir işçi ise şunları söyledi: “Biz gece vardiyası olarak eyleme katıldık. Diğer vardiyalar da eyleme dahil olunca Çalışma Bakanlığı müfettişleri, işveren temsilcileri bizimle görüşmeler gerçekleştirdiler. Bayramda 2 bin lira ikramiye, A101 marketinden 1000 liralık alışveriş çekleri vermeyi teklif etti. Sendikayı aradan çıkarmamız istendi. Haftada bir defa toplantılar yapılarak sorunlarımızın dinleneceği söylendi. Biz sendikanın muhatap alınmasını istiyoruz. Sendikal hakkımızı istiyoruz. Yapılacak müdahalelerden de korkmuyoruz.”
İŞVEREN DERS ALMALI
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu şöyle konuştu: “İşgal devam ediyor. Tüm vardiyalar, bütün üyelerimiz içeride. İşveren birkaç kez işçilerin belirlediği temsilcilerle görüşmeler yaptı. Bizimle ısrarla görüşmek istemiyorlar, bizi muhatap alarak resmi bir şey geliştirmek istemiyorlar sanırım. Yaklaşık 6 aydır süreç devam ediyor. İşverenler zamlar, sosyal haklar teklif etti ama arkadaşlarımız kabul etmedi. İşveren mahkeme süreçlerini uzatmak, fabrikayı kapatmakla tehdit ediyor. Mahkeme süreçlerinin uzunluğu arkadaşlarımızın canını yakıyor. Bizler bu sürecin farkındayız. Borsaya yeni giren bir fabrika burası. Sendikaya karşı tehditlerde bulunan işverenin ders alması için yaptık. Arkadaşlarımız kararlı. Emniyet güçlerinin müdahalesini de göze aldık. Günlerce burada durmayı da. Taleplerimiz basit. Karşılanana kadar direniş sürecek.”
GÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceSPOR
2 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
4 gün önceEKONOMİ
5 gün önceEKONOMİ
5 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.